Santa Rosa Kerk Viterbo

Zeg het voort:
Share

De Santa Rosa Kerk is één van de belangrijkste kerken van Viterbo, aangezien de lokale heilige, Santa Rosa, er begraven ligt. De kerk wordt ook wel de Santa Maria delle Rose kerk genoemd. Het huis waar de heilige geboren is, bevindt zich bij de kerk.

Santa Rosa Kerk Viterbo

Santa Rosa Kerk Viterbo
Santa Rosa Kerk

De Santa Maria delle Rose Kerk maakt deel uit van het San Damiano Klooster.

Oorspronkelijk was de kerk een stuk kleiner, maar de originele versie uit 1235 in de 14e eeuw gesloopt en vervolgens weer opgebouwd.

In 1632 onderging de kerk een grondige facelift en in 1850 vond een andere verbouwing plaats.

De koepel is een toevoeging uit 1913. Oorspronkelijk was deze bedekt met majolica’s, maar dit werd later vervangen door lood. De ontwerper was Arnaldo Foschini.

De kerk heeft drie schepen. De meeste kunstwerken die er te zien zijn stammen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Santa Rosa ligt zelf in de kerk begraven, in een vitrine van metaal en glas.

Bezienswaardigheden Santa Rosa Kerk Viterbo

Bij de verbouwing van 1632 werden door Benozzo Gozzoli in de 15e eeuw geschilderde fresco’s verwoest, maar de 17e eeuwse schilder Francesco Sabatini had wel eerst kopieën gemaakt die nu in het Museo Civico te bezichtigen zijn.

Op het eerste altaar van het rechterschip is een houten kruisbeeld uit de 17e eeuw te zien.

De poliptiek die de “Madonna met Kind op de Troon tussen de Heiligen Rosa en Katarina van Alexandrië” verbeeldt is geschilderd door Francesco d’Antonio da Viterbo.

Casa di Santa Rosa

Het Huis van Santa Rosa bevindt zich in een straat die vroeger de Via della Ficunaccia heette, maar later omgedoopt is tot de Via Casa di Santa Rosa.

Het is een klein huisje met een externe trap. Er zijn nauwelijks versieringen, aangezien de heilige van eenvoudige komaf was en tot de armere lagen van de bevolking behoorde.

Santa Rosa Kerk – Via Casa di Santa Rosa 8, Viterbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *